Spring til indhold

Mogens Jensen: Yderområder skal med på eksport- og investeringsbølgen

18.05.2015  06:00

Alle hjørner af Danmark skal være mål for udenlandske investeringer – og virksomheder i alle dele af Danmark skal bidrage til dansk eksport. Det er budskabet fra  handels- og udviklingsminister Mogens Jensen, som med tre initiativer nu vil styrke indsatsen for især små og mellemstore virksomheder og udkantskommuner.

”Vi har et fantastisk afsæt. Dels har Apples investering ved Viborg i den grad markeret Danmark som et attraktiv land at drive forretning i. Her har vi nogle erfaringer, som langt flere kommuner skal have glæde af. Og dels går vores eksport lige nu kun én vej: Fremad. Nu gælder det om at få flere med”, siger Mogens Jensen. 

Tal fra Invest in Denmark viser, at udenlandske investeringer skabte 1250 jobs i 2014. Og vareeksporten steg med 5,8 procent i første kvartal af 2015. Men potentialet er langt større.

”Selvom eksporten tegner sig for hver fjerde danske arbejdsplads, så eksporterer kun 10 procent af de danske virksomheder. Derfor målretter vi nu initiativer til de kommuner og virksomheder, der ikke nødvendigvis selv finder vej ud på eksportmarkederne, og som ikke så let falder i øjnene hos de store udenlandske investorer,” siger Mogens Jensen.

Nyt rejsehold skal geare kommuner til udenlandske investeringer
Når en udenlandsk investor er på jagt efter den rigtige placering til et nyt projekt, kan en professionel håndtering i en kommune være dét, der gør udslaget. Men mange mindre kommuner udenfor de større byområder råder ikke over den erfaring og organisatoriske kapacitet, som en professionel håndtering af udenlandske investeringsprojekter kræver. Det kan ikke mindst erfaringerne fra det treårige forhandlingsforløb med Apple råde bod på.

Derfor lancerer Invest In Denmark og de tre vestdanske regioner et ’rejsehold’, der skal hjælpe kommunerne med at blive endnu bedre til at tiltrække og fastholde udenlandske investeringer – samt udbrede kendskabet til de gode eksempler. Det sker i regi af Foreningen Vestdansk Investeringsfremme (FVI), som er et formaliseret samarbejde mellem Invest in Denmark, Region Nordjylland, Region Midtjylland og Region Syddanmark. Rejseholdet vil give alle interesserede kommuner mulighed for at bestille et serviceeftersyn af deres investeringsfremmeindsats og rådgivning målrettet den mindre kommune. 

”Den lokale forankring er meget vigtig for arbejdet med at tiltrække udenlandske investeringer, men det er helt afgørende, at indsatsen er koordineret på alle niveauer, så vi ikke forvirrer investorerne. Med oprettelsen af et rejsehold ønsker vi at styrke samarbejdet med de danske kommuner. Og sikrer, at udenlandske investeringer i høj grad også havner vest for Storebælt,” siger Ulla Astman, Regionsrådsformand for Region Nordjylland og formand for Foreningen Vestdansk Investeringsfremme (FVI).

Eksportguiden.dk samler støtte og rådgivning i én indgang
Som mindre virksomheder uden eksporterfaring kan det være svært at finde vej i eksportjunglen. Derfor oprettes nu en online eksportguide, som samler alle typer rådgivning, støtteordninger, regler, samarbejdspartnere i én fælles portal – eksportguiden.dk. For eksempel findes der i dag omkring 100 forskellige offentlige eksportstøtteordninger. Nu får virksomhederne et langt bedre overblik. 

”Det skal være let for virksomhederne at finde frem til de muligheder, der findes i de egne af Danmark, hvor de hører hjemme. Den hjælp, som støtteordningerne er, skulle jo nødig blive overskygget af besværet med at finde frem til den rette,” siger Mogens Jensen.

Mere koordineret rådgivning
Endelig skabes der nu bedre koordination mellem Eksportrådet i Udenrigsministeriet og kommuner, regioner, væksthuse og lokale erhvervsråd. De små og mellemstore virksomheder må ikke falde mellem flere stole, når de søger rådgivning. Samtidig skal øget samarbejde sikre, at rådgivningen er lokal. 

”Det er helt afgørende, at man ikke render spidsrod mellem forskellige organer, når man skal i gang med eksporteventyret. Derfor er jeg i dialog med alle aktører på området om mere koordineret rådgivning. Det er vigtigt, at Eksportrådets kompetencer bredes ud til hele landet og at rådgivningen skaleres og målrettes. Som lille virksomhed handler det ikke nødvendigvis om at komme til Asien, men bare at prøve kræfter med Hamborg eller den anden side af Øresund”, siger Mogens Jensen.

Handels- og udviklingsministeren præsenterer Rejseholdet mandag i forbindelse med et besøg i Frederikshavn Kommune. Tirsdag rejser han til Tyskland på et af de største danske eksportfremstød nogensinde. Kronprinsparret leder delegationen, som også har erhvervsordførere og 75 virksomheder med.

For yderligere information kontakt:
Andreas Æbelø Gylling, særlig rådgiver for handels- og udviklingsministeren, tlf: 25267685
Ulla Astman, fmd. Foreningen Vestdansk Investeringsfremme (FVI), ullaa@rn.dk, tlf: 96 35 11 00