Spring til indhold

Ministerens tale ved åbningen af Østers- og Muslingepremieren, den 13. oktober 2018

Det store østerseventyr i Limfjorden tog sin begyndelse en mørk og stormfuld nat i 1825, hvor Vesterhavet gennembrød Aggertangen, og det salte vand strømmede ind i fjorden.
Det betød massedød for brakvandsfiskene og hungersnød for fiskerne.
Men det betød også, at forholdene igen blev gunstige for saltvandsfisk – og dermed også for østers og muslinger.
Det blev starten til muslinge- og østersfiskeriet i Limfjorden.
Gennem årene har der været flere muslinge- og østerseventyr, men også år, hvor østers og muslingefiskeriet har været mindre eventyragtigt. Bestandene af muslinger og østers går op og ned og i 70’erne var der så få østers, at fiskeriet lukkede
I dag holder forskerne godt øje med bestandene og vi passer på de områder, hvor østers og muslinger findes. 
Og der er godt gang i fiskeriet. Østersfiskeriet startede den nye sæson i mandags og i år er der masser af limfjordsøsters og det tyder på en fantastisk sæson.
Det er grunden til at vi i dag kan mødes for at fejre østers- og muslingepremieren – en begivenhed som nogle af jer allerede har fejret fra morgenstunden med en champagnebrunch – og om lidt kan man smage på østers her i teltet.
Sikke en start på dagen! Østers og Champagne – kan det blive bedre!?
De dejlige østers, man kan smage her i teltet, er fisket lige her i Limfjorden – og det er dejligt at se, hvordan fiskeriet efter østers og muslinger er medvirkende til både liv, arbejdspladser og gourmetoplevelse ved Limfjorden. Alene her i Nykøbing har I fartøjerne i havnen, og forarbejdningsvirksomhed og Skaldyrcenteret på den anden side af bugten.

Desværre har en ny og ikke så velkommen gæst de senere år vist sig i fjorden. Mange af jer har sikkert oplevet den invasive stillehavsøsters, som ligger i tætte klumper og med skarpe kanter langs kysten og helt oppe på stranden.
Det er ikke rart for badegæster, som kan blive nødt til at anvende badesko.
Og stillehavsøsters er heller ikke godt nyt for blåmuslinger og limfjordsøsters.
For stillehavsøsters er ikke en gæst - men en ny beboer, som konkurrerer om føde med de hjemmehørende arter. I Vadehavet har man set stillehavsøsters helt overtage områder, hvor der tidligere var blåmuslinger.
Det er meget svært - måske umuligt - at bekæmpe invasive marine arter.
Og hvis vi ikke kan bekæmpe dem, så kan vi lige så godt bruge dem.
Uffe Ellemann sagde dengang Danmark i 1992 stemte nej til Maastricht traktaten i EU, men vandt EM-finalen i herrefodbold – if you can’t join them, beat them.
I dag siger jeg: if you can’t beat them, eat them!
Derfor skal vi se på om man ikke kan bruge stillehavsøsters på en måde, der også bidrager til samfundsøkonomien.
Vi skal se på, om vi kan etablere et fiskeri efter stillehavsøsters. På den måde får vi bragt bestanden ned og samtidig skabt vækst og beskæftigelse.
Vi skal se på om vi kan udvikle nye og kreative måder at bruge stillehavsøsters? Kan man udvikle nye produkter?
Ja - jeg har lige lært, at man kan brygge øl på stillehavsøsters! Og jeg har lige smagt en ”Royal Oyster” her til morgen.
Jeg ved ikke, om kombinationen af østers og øl kan slå kombinationen af østers og champagne.
Men det er den slags projekter, som kan være med til at få gang i fiskeriet efter stillehavsøsters. Og dermed dæmme op for udbredelsen af arten.
Der kan også være andre muligheder for at få brugt stillehavsøstersen.
Sidste år fik et opslag fra den danske ambassade om Stillehavsøsters på de sociale medier i Kina over 8 mio. visninger!
Det siger lidt om interessen! Mon ikke vi kunne se mod Kina for at hjælpe os af med vores uvelkomne nye beboere.
Jeg synes det kunne være interessant at undersøge muligheden for et nyt østerseventyr.  Et eksporteventyr.
En ting er i hvert fald sikkert. Det eventyr, der startede for snart 200 år siden er ikke slut endnu.
Og som i eventyrene, så fester vi nu i tre dage og tre nætter.
Jeg ønsker alle en fortsat god østers og muslingepremiere!