Spring til indhold

Debatarrangementer

I forbindelse med det årlige ambassadørmøde drager Danmarks ambassadører tirsdag den 21. august til Fyn og stiller op til seks forskellige arrangementer i samarbejde med forskellige værtsinstitutioner i Odense-området. Der debatteres så forskellige emner som Brexit, den globale magtbalance, uddannelse af landmænd fra udviklingslande, TechPlomacy, migrations- og flygtningestrømme samt den aktuelle situation i Mellemøsten. Arrangementerne afspejler bredden i Udenrigsministeriets arbejdsområde, og ambassadørerne vil debattere med bl.a. Fyens Stiftstidendes læsere, studerende på SDU og Dalum Landbrugsskole og elever på Odense Katedralskole.

Hovedparten af arrangementerne er åbne for offentligheden. Arrangementerne finder sted tirsdag den 21. august fra kl. 16.30 til kl. 18.00. Klik på sektionerne nedenfor for at læse mere samt tilmelde dig arrangementerne.

Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

Dit Europa efter Brexit

Dit Europa efter Brexit

Brexit nærmer sig med stormskridt. EU har fastsat en frist for en endelig aftale til efteråret, og de europæiske ledere bruger mere og mere tid på at diskutere fremtidens Europa, sådan som det vil se ud, når Storbritannien har forladt EU.

Men hvordan bliver fremtiden for Europa og for dig, når Brexit er gennemført? Og hvordan bliver EU’s fremtid?

Det sætter vi fokus på i Café Stiften, hvor vi har inviteret tre af Danmarks ambassadører til at give et kig ind bag kulisserne i de svære sager, som EU står over for.

Kom og mød Lars Thuesen, Danmarks ambassadør i Storbritannien, Friis Arne Petersen, Danmarks ambassadør i Tyskland, vores vigtigste samhandelspartner, og Kim Jørgensen, Danmarks faste repræsentant ved EU. Hør deres bud på, hvor knasterne i forhandlingerne er. For hvem kommer til at stå som vindere? Hvem bliver tabere? Og hvordan ser dit Europa ud efter Brexit?

Debatten giver plads til, at du kan stille dine spørgsmål direkte til ambassadørerne. Opinionsredaktør Peter Hagmund styrer slagets gang.

Tilmelding kan ske via formularen her.

Lokation: Fyens Stiftstidende, Banegårdspladsen, Odense.

Multilateralism and Global Power Shifts

Multilateralism and Global Power Shifts

Det multilaterale system er under forandring. I takt med at nye magter spiller en større rolle, ændrer den globale magtbalance sig. I den mere multipolære verden følger nye magter ikke nødvendigvis hidtidige multilaterale adfærdsmønstre og logikker.

Et ressourcepresset FN har i denne situation søsat en svær reformproces. Debatarrangementet ”Multilateralism and Global Power Shifts” sætter fokus på de globale magtforskydninger og betydningen af disse for fremtidens multilateralisme.

Panelister:
Ib Petersen, Danmarks ambassadør ved den danske FN-mission i New York
Klavs A. Holm, Danmarks ambassadør ved den danske OECD-delegation i Paris
Lars Gert Lose, Danmarks ambassadør i Washington D.C.
Thomas Winkler, Danmarks ambassadør i Moskva
A. Carsten Damsgaard, Danmarks ambassadør i Beijing

Moderator: Amelie Theussen, adjunkt ved Institut for Statskundskab, SDU

Arrangementet er uden tilmelding og åbent for alle. Arrangementet foregår på engelsk.

Lokation: Campus Kollegiet Sky Room, Campusvej 1, 5230 Odense M

Erfaringer med dansk landbrug i Afrika

Erfaringer med dansk landbrug i Afrika

Udenrigsministeriet og Dalum Landbrugsskole inviterer til debatmøde for alle, der interesserer sig for at arbejde med internationalt landbrug eller blot ønsker at lære mere om det danske udviklingsarbejde. På mødet deltager tre danske ambassadører. Mødet vil foregå som en kombination af indlæg og paneldebat med både ambassadører og repræsentanter for landbrugsskolen med mulighed for spørgsmål og input fra deltagerne.

Med debatmødet håber Udenrigsministeriet og Dalum landbrugsskole at samle de forskellige dele af landbrugssektoren i Danmark, som enten allerede bidrager til projekter i udviklingslandene, eller potentielt kan bidrage i fremtiden, og øge kendskabet til arbejdet i udenrigstjenesten.

Danmark yder ofte bistand til landbrugssektoren igennem vidensdeling, træning og økonomiske bidrag. Ambassadør i Uganda Mogens Pedersen siger:

- Langt størstedelen af befolkningen i Afrika lever fortsat af landbrug. De fleste bønder i Afrika lever ofte under meget fattige forhold. Danmark har gennem mange år støttet udviklingen af landbruget, bl.a. gennem en modernisering af dyrkningsmetoderne, mekanisering og bedre kommercialisering. Der arbejdes også på at forbedre adgangen til finansiering og overføre viden fra dansk landbrug til udviklingen af landbruget i Afrika.

Deltagerne vil på debatmødet få lejlighed til at møde de tre danske ambassadører Mette Thygesen fra Etiopien, Ulla Næsby Tawiah fra Burkina Faso og Mogens Pedersen fra Uganda, som vil fortælle meget mere om de seneste års udvikling af landbruget i Afrika og om omstilling af landbrugssektoren (kommercialisering, mekanisering og modernisering) samt om udviklingsbistandens øgede fokus på at tiltrække private investeringer i landbrugssektoren. Desuden vil tilhørerne få indblik Dalum landbrugsskoles internationale arbejde.

- På Dalum Landbrugsskole har vi mange års erfaring med internationalt arbejde. Vi har et bredt netværk af samarbejdspartnere i udlandet og sender hvert år mange danske studerende på ophold i udlandet, ligesom vi også hvert år modtager mange udenlandske studerende fra det meste af verden, siger uddannelseschef Eric Wanscher.

Alle med interesse for internationalt landbrug er meget velkommen til at deltage i mødet. Arrangementet er åbent for offentligheden.

Lokation: Dalum Landbrugsskole, Landbrugsvej 65, 5260 Odense S.

For yderligere information kontakt venligst:
Uddannelseschef Eric Wanscher, tlf. 24 76 16 27, e-mail: ew@dalumls.dk
Fuldmægtig i Udenrigsministeriet Bo Jul Jeppesen, tlf. 33 92 04 36, e-mail: bojjep@um.dk

Diplomati, teknologi og fremme af verdensmålene i den digitale tidsalder

Diplomati, teknologi og fremme af verdensmålene i den digitale tidsalder

Danmark skabte international opmærksomhed med udpegelsen af verdens første tech-ambassadør og satte begrebet ‘TechPlomacy’ på den globale udviklingsdagsorden. Grundlaget var blandt andet erkendelsen af, at ny teknologi kan spille en rolle i udviklingsarbejdet og er helt afgørende for at nå de 17 verdensmål inden 2030.

Verdensmålene, der blev vedtaget af alle verdens lande i FN i 2015, skal sikre en bæredygtig udvikling og fremtid for vores verden. Hvad ligger der i begrebet ‘TechPlomacy’ og ‘TechVelopment’? Hvordan arbejder Danmark helt konkret med ny teknologi og verdensmålene ude i verden? Kunstig intelligens, robotteknologi, droner, 3D-print, blockchain… Det kaldes den fjerde industrielle revolution, men hvad betyder det for Afrika? Og hvad er nogle af udfordringerne?

Kom og hør direkte fra tre af de ambassadører, der sidder midt i orkanens øje i hhv. Dar es Salaam, Nairobi og Silicon Valley, når vi inviterer til dialog og debat om Danmarks arbejde i verden med Einar Hebogård, Mette Knudsen og Casper Klynge.

Arrangementet er gratis, men tilmelding er nødvendig via dette link

Lokation: Coworking Plus, Kochsgade 31D, 5000 Odense C.

Globale migrations- og flygtningestrømme

Globale migrations- og flygtningestrømme

Mange af dem, som ankommer til Europas grænser i disse år, flygter fra krig og katastrofer. Men mange ankommer også uden at have krav på beskyttelse i håb om en bedre tilværelse. Hvordan forholder Danmark og Europa sig til migrationsstrømmene? Hvordan reagerer de lande, hvor migranterne rejser fra og igennem? Og hvordan møder verdenssamfundet udfordringerne? Det sætter en række danske ambassadører i samarbejde med Folkeuniversitet Odense til debat ved et arrangement den 21. august 2018 kl. 16.30-18.00.

  • Carsten Staur, Ambassadør ved den Danske FN-Mission i Genéve
  • Erik Vilstrup Lorenzen, Ambassadør i Rom
  • Julie Pruzan Jørgensen, Ambassadør i Algier
  • Nicolai Ruge, Danmarks Udsendelsesambassadør

Peter Seeberg, Professor ved Syddansk Universitet er ordstyrer for debatten.

Arrangementet er åbent for offentligheden og der kan ske tilmelding ved at klikke her.

Lokation: Folkeuniversitetet SDU, Campusvej 55, 5230 Odense M

Den aktuelle situation i Mellemøsten

Den aktuelle situation i Mellemøsten

Odense Katedralskole får besøg af 5 danske ambassadører i Mellemøsten, som vil dele ud af deres erfaringer fra en kompleks og udfordrende region.

I fællesskab med gymnasiets elever vil de undersøge spørgsmålet: Hvad er Danmarks interesser i Mellemøsten, og hvordan skal vi arbejde for dem? Eleverne har op til arrangementet haft et fagligt forløb, hvor samfundsfags- og historieklasser har dykket ned i forskellige udfordringer for dansk udenrigspolitik i regionen.
De deltagende ambassadører er; Merete Juhl (Forende Arabiske Emirater), Gert Meinecke (Irak), Danny Annan (Iran), Nathalia Feinberg (Palæstina) og Ole Moesby (Saudi-Arabien).

Arrangementet er lukket for tilmelding.

Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind