Kan du regne med passende lægelig behandling, hvis du rammes af en pandemi?
Rejser du inden for EU, Norge, Island, Liechtenstein (EØS) og Schweiz, er du dækket af det blå EU-sygesikringskort.
Du skal være opmærksom på, at EU-sygesikringskortet kan have begrænset dækning.
Du kan se, hvad det blå EU-sygesikringskort dækker på Patientombuddet og erhverve kortet via offentlige portal Borger.dk
Er du ikke dækket, anbefales du at tegne rejsesygeforsikring og at undersøge hos forsikringsselskabet, hvilken dækning du kan regne med, hvis du bliver ramt af en pandemisk sygdom. Husk, at der kan være steder, hvor det i tilfælde af pandemi ikke er muligt at behandle alle der er ramt af sygdommen.
Hvordan får du hjælp?
Hver enkelt fastboende eller rejsende dansker i udlandet har derfor sammen med sit forsikringsselskab og sit eventuelle rejseselskab selv ansvar for eventuel sygdomsbehandling med udgangspunkt i det lokale sundhedssystem. Du kan altid hente rådgivning på bl.a. hjemmesiden hos Statens Serum Institut.
Hvis en farlig pandemi opstår, vil Udenrigsministeriet gøre, hvad der er muligt for at hjælpe nødstedte danskere i udlandet. Vi vil sammen med sundhedsmyndighederne og andre relevante medlemmer af den Internationale Operative Stab iværksætte og koordinere hjælpeindsatsen for danskere i udlandet. Indsatsen koordineres også internationalt – navnlig mellem de nordiske lande og EU-landene. Det internationale samarbejde finder sted mellem landenes centrale myndigheder og landenes ambassader i de berørte lande.
Mulighederne for at hjælpe afhænger af en række forhold i situationen, f.eks. sygdommens egenskaber og eventuelle restriktioner på at rejse i berørte lande.
I en krisesituation udløst af en pandemisk influenza vil Udenrigsministeriet, ambassaderne og konsulaterne løbende rådgive og informere nødstedte danskere på deres hjemmesider.
Der er en række spørgsmål, du med fordel kan overveje på forhånd
Bør du som fastboende i udlandet sikre dig med forebyggende og behandlende medicin?
Vi anbefaler dig, at du indhenter information fra de lokale sundhedsmyndigheder, f.eks. fra deres hjemmesider eller evt. gennem kontakt til egen læge lokalt.
Danske virksomheder med udsendt personale kan overveje at etablere beredskab for deres medarbejdere. Også her kan de danske sundhedsmyndigheder rådgive.
Kan du som (rask) rejsende regne med at få fremskyndet din hjemtransport eller finansieret et ufrivilligt forlænget ophold i tilfælde af et pandemiudbrud?
Staten iværksætter kun evakuering, hvis der er overhængende fare for liv og helbred. Det vil ikke være tilfældet for de fleste rejsende ved et pandemiudbrud.
Du bør derfor undersøge, hvilke muligheder for transport og finansiering, der følger af aftaler med din rejsearrangør og din forsikringspolice.